Skytteholm och Nyboda

Namnet Solna kommer antagligen från namnet på en ö där de centrala delarna låg. Förleden Soln, ‘sol’ skulle betyda ”den solbelysta ön”. I ett pergamentbrev från 1305 kallades socknen för Solnön.  1723 fick Solna kyrka ett nytt torn med tornprydnad där solen ingick. Kommunvapnet är en sol av guld i blått fält.

Solna fick stadsprivilegier 1943. Solna Centrum invigdes 1965, nåddes av tunnelbanan 1975 och byggdes om till en överglasad galleria 1986–1990.

Solna kyrka från 1180-talet är en av Stockholms stifts tre rundkyrkor, dels en kyrka, dels en borg. I kyrkan finns kalkmålningar och träskulptur av Albertus Pictor (Albert Målare), en av sin tids mest kända konstnärer.

Fram till början på 1900-talet fanns det i stort sett inga gatunamn. Brevbäraren Arvid Tydén satte med hjälp av dottern Edith namn på gatorna i Solna. Ankdammsgatan sitt namn för att den gick till en damm där barnen åkte skridskor och kana. De kallade dammen för Ankdammen. Ankdammsrondellen är en av Stockholmsområdets mest trafikerade knutpunkter för fordonstrafik.

“Solnamos” är en grupp på Facebook för personer som har vuxit upp i Solna och som delar minnen, foton och kuriösa om Solna.

“Korv Ingvar” var välkänd korvsäljare i Solna. Han besökte sjuka, skaffade speldräkter till unga fotbollsspelare och gav gratis mat till de som inte hade råd att köpa. Både hans kiosk och en staty av honom finns i Solna Centrum.

Namnet Skytteholm kommer från en skjutbana och skyttepaviljong som fanns på berget väster om nuvarande Solna centrum. När kulorna började irritera nybyggarna i Hagalund fick skjutningen ett plötsligt slut och verksamheten flyttades kring 1890 till Stora Skuggan på Djurgården

Stora delar av Skytteholm var fram till i början av 1900-talet täckta av vatten som kallades Träsksjön och senare Rudsjön. Under första hälften av 1900-talet började man torrlägga sjön. Området hade använts även som soptipp och det lär ha varit enorm stank när sjön skulle torrläggas och göras i ordning för hus. Nyboda började bebyggas på 1920-talets och var från början avsedd nödbostäder. Området betraktades som dyrt och kallades kanske därför för “Svältdalen”. Fältet ner mot centrum var rena leråkern och bilar körde då och då fast i leran. Dåliga markförhållandena kan ha varit orsak till att huset där konditoriet ligger rasade vid byggnationen.

Den första stadsplanen för Skytteholm togs fram 1948 av den finske arkitekten Alvar Aalto tillsammans med Albin Stark. Solna stad köpte marken från familjen Wibom på Huvudsta gård och Skytteholm bebyggdes i rask takt under 1950- och 1960-talen. Det glesbebyggda lantliga jordbrukarsamhället blev ett modernt bostadsområde. Vid Skytteholmsparken byggdes det högt och stort vid Ankdammsgatan. Området kallades i folkmun för “Solnas Manhattan”.

Skytteholmsfältet heter den stora stadsparken. Skytteholmsberget är officiella namnet på berget vid Solna centrum, i folkmun heter det Slaktarbacken. Du kan hälsa in våren på Skytteholmsfältet där Solnas officiella Valborgsfirande hålls. Brasa, musik, tal, sång, uppträdanden, folkvimmel – precis som det skall vara vid vårens ankomst.

Mälarbanan förläggs i tunnel mellan Frösundaleden och Nybodagatan. På det sättet knyts Huvudsta  tätare ihop med Skytteholm. Utöver en ny station byggs det också bostäder och kommersiella lokaler samt gator, torg och cykelvägar ovanpå Mälarbanans tunnel.

Erik Grates park finns strax söder om Solna centrum. Erik Grate (1896–1983) var en av de viktigaste svenska skulptörer och i parken finns några av hans skulpturer.

Lillemorsparken eller Tant Lillemorsparken heter delen mellan Nybodagatan och Ankdammsgatan. Någon gång under sommaren 1967 erbjöd Lillemor barn till familjer runt Framnäsbacken-Ankdammsgatan-Nybodagatan att vara i parken. Föräldrarna fick hämta sina barn i parken som låg mellan Nybodagatan och Ankdammsgatan. Familjerna kunde lämna in sina barn till Lillemor för en billig penning mellan 9-12.

Skytteholms IP har tre 11-mannaplaner och en 7-mannaplan, alla med uppvärmt konstgräs. Skytteholms IP är hemmaplan för AIK:S allsvenska damlag och Vasalunds herrar i Superettan. Även andra lag som tex. Djurgården använder IP som tex Djurgården använder IP för träningsmatcher.

Den första Parkour-banan i Sverige finns på Skytteholmsfältet. Testa hur du på ett smidigt, kontrollerat och snabbt sätt kan ta dig förbi alla hinder på banan.

På gångavstånd från Nybodagatan 

Charlottenburg är Solnas hembygdsgård och inrymmer Solna hembygdsmuseum.

I gamla Filmstaden spelades över 400 svenska filmer in under perioden 1920–1973. Gå på en vandring någon söndagseftermiddag och avsluta besöket med våfflor på Portvaktsstugan. Det finns även en biograf i Filmstaden.

I gamla Hagalund finns det några hus som visar hur Hagalund såg ut innan de flesta gamla husen revs. Bekanta dig med kvarteret Odin där Olle Olsson-museet, Sadelmakare Öbergs museum och vattentornet finns.

I Huvudsta ligger bland annat Karlbergs slott, Huvudsta gård, Huvudsta gamla slott och Huvudstabadet. På Huvudsta gård anordnas konferenser, fester och möten. Det finns också en ridskola alldeles vid gården. Augustendahls gård alldeles intill används som ridskola och en 4 H-gård. På Pampas kan du hyra kajak, ta seglarlektioner eller titta på Aqua Villa som ett boendkoncept på vatten. Vill du ut och segla kan du följa med T/S Constantia till fina platser i Stockholms skärgård, Sankt Annas skärgård eller Mälaren.

Solnahallen har utrymmen för friidrott, innebandy, basket, bordtennis, fotboll, styrketräning och volleyboll. Den är hemmaplan för AIK Innebandy, AIK Handboll, Solna VBK, basketlaget AIK Basket. Där anordnas även konserter, företagsevent, konferenser, mässor och andra evenemang.

Vill du i stället åka lite längre i Solna finns det massor av möjligheter: De stora vägarna Frösundaleden och Solnavägen omsluter Skytteholm. Tunnelbanans blå Akalla-linje har en station i Skytteholm, nämligen Solna Centrum.  Mellan Skytteholm och Råsunda har Tvärbanan en hållplats, Solna centrum. Vid Solna centrum finns en bussterminal och hållplatser i närheten av den. Du kan nå intressanta och roliga platser i Solna. Vad sägs om Ulriksdals slott, slottsträdgård och slottsteatern Confidencen, Arenastaden och Mall of Scandinavia, Mulle Meck-parken, Hagaslott och Hagaparken, Nya Karolinska och massor av andra sevärdheter.

Läs mer på Solna stads hemsida här (länk) och här (länk).

Träffar: 876