Skytteholm i Solna

Namnet Solna kan kommit från ett gammalt namn på en ö där de centrala delarna låg. Förleden är då Soln, ‘sol’ vilket ger tolkningen ‘den solbelysta ön’.

Den äldsta urkunden är ett pergamentsbrev av 1305, där socknen kallades för Solnön. Ytterligare en gammal urkund berättar om att Magnus Ladulås skänkte en del hemman i Solna socken till S:ta Clara kloster i Stockholm.

Solsymbolen förknippades med Solna första gången 1723 när Solna kyrka fick ett nytt torn med tornprydnad där solen ingick. Kommunvapnet är en sol av guld i blått fält.

Solna fick stadsprivilegier 1943.

Solna Centrum invigdes 1965, nåddes av tunnelbanan 1975 och byggdes om till en överglasad flervåningsgalleria 19861990.

Tak och väggar på tunnelbanestationen Solna Centrum är målade i grönt och rött. Konstnärerna Karl-Olov Björk och Anders Åberg valde ämnen som var aktuella vid stationens tillkomst på 1970-talet: glesbygdens avfolkning, miljöförstöringen, skogen och naturen.

Solna kyrka är en av Stockholms stifts tre rundkyrkor. Kyrkan byggdes på 1180-talet och dels en kyrka och dels en borg i försvaret av bygden. Den runda byggnaden gav bättre överblick över omgivningen och det var svårare att gömma sig i skrymslen och vrår omkring byggnaden. I kyrkan finns det kalkmålningar och träskulptur av Albertus Pictor (Albert Målare), en av sin tids mest kända konstnärer.

Solnahallen (byggd 1983) är en idrottsanläggning med bland annat friidrott, innebandy, basket, bordtennis, fotboll, styrketräning och volleyboll. Solnahallen anordnar även konserter, företagsevent, konferenser, mässor och andra evenemang. Hallen är hemmaplan för AIK Innebandy och AIK Handboll.

Två Sjöar Runt är Sveriges äldsta – startade 1965 – elit-och motionslopp som har blivit en förebild för senare motionslopp. Banan slingrar sig runt de två vackra fågelsjöarna Lötsjön i Sundbyberg och Råstasjön i Solna. Antingen springer löparna ett varv runt Lötsjön (2.4 km) eller ett (5,7 km), två (11,2 km) eller tre (16,7 km) varv runt de båda sjöarna.

Turkosen (nära Solna Centrum) som innehåller badhus, trygghetsboende och vårdcentral ligger på samma plats där Solna sockens sjuk- och fattighus ”Fattis” låg. ”Fattis” byggdes 1906 och var med dåtidens mått mätt storslaget. Huset revs 1973 för att ge plats för Turkosen.

“Solnamos” är en grupp på Facebook för personer som har vuxit upp i Solna och som delar minnen, foton och kuriösa om Solna.

“Korv Ingvar” var välkänd korvsäljare i Solna. Han var en sann människovän, han besökte sjuka, skaffade speldräkter till unga fotbollsspelare och gav gratis mat till de som inte hade råd att köpa. Både hans kiosk och en staty av honom finns i Solna Centrum.

Namnet Skytteholm kommer från den skjutbana och skyttepaviljong som fram till 1890-talet fanns på berget väster om nuvarande Solna centrum. Stockholms Stads Frivilliga Skarpskytteförening lät flytta hit en byggnad från Södermalm i slutet av 1800-talet. När kulorna började irritera nybyggarna i Hagalund på 1890-talet fick skjutningen ett abrupt slut och verksamheten flyttades till Stora Skuggan på Djurgården

Skytteholmsparken heter officiellt berget vid Solna centrum. Innan dess var den i folkmun känd som Slaktarbacken.

Skytteholmsfältet heter den stora stadsparken väster om Huvudstagatan.

Den yngre generationen använder numera Slaktarbacken som benämning på sluttningen nedanför Skytteholmsskolan

Stora delar av Skytteholm var fram till i början av 1900-talet täckta av vatten som kallades Träsksjön och senare Rudsjön. Under den första hälften av 1900-talet började man torrlägga sjön, vilket skapade en enorm stank. Området användes även som soptipp.

Erik Grates park finns strax söder om Solna centrum. Erik Grate (1896-1983) var en av 1900-talets viktigaste svenska skulptörer och i parken finns några av hans skulpturer.

Vid tillkomsten av municipalsamhället Nya Huvudsta 1903 fanns det inte gatunamn utan bara namn på husen. Brevbäraren Arvid Tydén satte med hjälp av dottern Edith namn på gatorna. Bland annat fick Ankdammsgatan sitt namn för att den gick till en damm som barnen åkte skridskor och kana på, de kallade dammen för Ankdammen.

Ankdammsrondellen är en av Stockholmsområdets mest trafikerade knutpunkter för fordonstrafik. Runt 80 000 personer per dygn passerar rondellen.

Drygt 10 % (2010) av invånarna i Solna bor i Skytteholm

Den första stadsplanen för Skytteholm togs fram 1948 av den finske arkitekten Alvar Aalto tillsammans med Albin Stark. Skytteholm bebyggdes sedan i ganska rask takt under 1950- och 1960-talen sedan Solna förvärvat marken från familjen Wibom på Huvudsta gård.

Skytteholms IP har tre 11-mannaplaner och en 7-mannaplan, alla med uppvärmt konstgräs. Elitspelarna tränar här och Solnas skolor bedriver idrottsundervisning på idrottsplatsen, inte minst för sina profilklasser i bland annat fotboll. Skytteholms IP är hemmaplan för AIK:S allsvenska damlag och Vasalund herrar i Superettan.

Den första Parkourbanan i Sverige finns på Skytteholmsfältet i Solna. Testa hur du på ett smidigt, kontrollerat och snabbt sätt kan ta dig förbi alla hinder på banan. 

Augustendals gård är på gångavstånd från Nybodagatan. Gården används för barn- och ungdomsverksamhet som t.ex. en 4 H-gård. Alldeles nära ligger också Huvudstagård med konferensanläggning och ridskola.

Om du fortsätter promenaden från Huvudstagård mot Karlberg kommer du till Pampas med möjlighet att hyra kajak eller yacht,  ta seglarlektioner eller titta på Aqua Villa som är ett uppmärksammat boendekoncept på vattnet. Fortsätter du till Karlbergs slott kan du strosa i slottsparken som är öppen på vardagar. 

Du kan hälsa in våren på Skytteholmsfältet där Solnas officiella Valborgsfirande hålls. Brasa, musik, tal, sång, uppträdanden, folkvimmel – precis som det skall vara vid vårens ankomst.   

Utbyggnaden av Mälarbanan vid Huvudsta påverkar Solna.  Vår brf kommer inte att bevaka eller informera om bygget. Intresserade medlemmar kan hitta all information på Trafikverkets webbplats,

Träffar: 547